De Europese organisatie verantwoordelijk voor de uitgifte van IP adressen RIPE is begonnen met het uitgeven van die de laatste IP adressen en alleen aan organisaties die al IPv6 adressen hebben. Mediacaster is betrokken bij diverse projecten voor de uitrol van IPv6.

Alle op Internet aangesloten apparatuur heeft een IP adres nodig. De vraag naar nieuwe IP adressen in de markt blijft snel stijgen omdat steeds meer mensen met hun meerdere (mobiele) devices aan het Internet verbonden worden en er steeds meer nieuwe Internet diensten verschijnen. Daarom is er een opvolger van het IPv4 protocol ontwikkeld: Internet Protocol versie 6, kortweg IPv6. In onder andere Europa worden nu alleen nog IPv6 adressen uitgegeven bij nieuwe aanvragen. Alleen organisaties die reeds IPv6 adressen hebben kunnen nog beperkt, naar verwachting een jaar, IPv4 adressen aanvragen om de overbrugging van IPv4 naar IPv6 te realiseren. Nieuwe mobiele klanten via smartphones en iPads, nieuwe DSL, kabel en glasvezel klanten zullen communiceren via IPv6. Steeds meer providers en bedrijven zijn daarom bezig met de voorbereidingen voor het omschakelen naar IPv6.

Data uitwisseling tussen IPv4 en IPv6 en vice versa is niet rechtstreeks mogelijk, beide protocollen praten niet rechtstreeks met elkaar. Er moet dus iets gebeuren om te voorkomen dat de huidige Internet dienstverlening van bedrijven en consumenten richting nieuwe en bestaande klanten, websites en devices mogelijk blijft, ook bij gebruik van nieuwe IPv6 only aangesloten devices. Omdat niet iedereen meteen volledig is overgeschakeld, zal ook het oude IPv4 protocol nog jaren in gebruik blijven. Om nieuwe klanten met IPv6 only adressen toegang tot de oude diensten te geven, zijn maatregelen noodzakelijk. Daarnaast moet er iets gebeuren om ervoor te zorgen dat de medewerkers van bedrijven die momenteel alleen IPv4 ondersteunen bij alle nieuwe toekomstige Internet diensten kunnen, die op enig moment in de tijd alleen nog maar via IPv6 bereikbaar zullen zijn.

De transitie van het oude naar het nieuwe protocol kost veel tijd naarmate uw organisatie groter is en dus meer applicaties en apparaten in het netwerk heeft. Gedurende enkele jaren zullen beide protocollen deels naast elkaar moeten draaien om alle gebruikers te kunnen bedienen en alle diensten naar iedereen op het Internet te kunnen ontsluiten. Er zijn meerdere manieren om IPv6 te introduceren binnen uw organisatie. Mediacaster kan u assisteren en adviseren bij de invoering van IPv6 binnen uw eigen organisatie en infrastructuur: van het inventariseren wat er moet wijzigen en/of vervangen moet worden, het opstellen van plannen om de invoering mogelijk te maken, tot aan de invoering zelf (implementatie).

Nu is het moment om de invoering van IPv6 in uw organisatie weloverwogen en gecoordineerd te inventariseren en uit te voeren. Voorkom daarom een haast klus straks en informeer nu naar de mogelijkheden.

IPv6
Mediacaster zelf heeft al een eigen IPv6 blok om de dienstverlening in haar datacenters ook via IPv6 te ontsluiten. Sinds eind 2012 is de volledige infrastructuur geschikt om ook IPv6 naast IPv4 richting klanten van zakelijk Internet Groningen te bieden (dit heet ook wel dual-stack strategie). Neem contact met ons op voor meer informatie! IPv6